Ekonomik Bülten
2020-05-12 14:21:31

Kan Kokusu

Necmi GÜRSAKAL

12 Mayıs 2020, 14:21

KAN KOKUSU

                                
Şöyle bir soru ile başlayalım. Salgın hastalıkları önlemek için küresel ölçekte en fazla nerelerde önlem almak, nerelerde kontrol yapmak gerekir?

Bize göre uluslararası hava alanlarında.

Neden?

Çünkü hava alanları küresel anlamda ulaşımın merkezi düğümleridir ve bu düğümlerin inanılmaz sayıda bağlantıları vardır.

Salgının daha başlangıcında buralarda sıkı önlem alınmış olsaydı, salgın ülkeden ülkeye bu kadar kolay bulaşamazdı.

Çoğunlukla ülkeler bu konuda yeterince hızlı davranamadılar. Salgın yayıldı ve bundan hava yolu şirketleri çok büyük ölçüde etkilendiler.

British Airways 12 bin kişiyi…

Air Canada 5 bin kişiyi…

Qantas 20 bin kişiyi işten çıkarıyor. 

Herhalde bunlara başkaları da eklenecek. Kısaca virüs en fazla havayolu ulaşımı sektörünü vurdu.

Çin’de cep telefonu satışları düşmüş ama Huawei’nin artmış.

ABD’de Trump milleti dezenfektanla virüsten kurtarma işini bırakıp, raflarda et ve tavuk azalmasını önlemek ve gıda zincirini korumak için bir yürütme emri imzaladı. Bu tür yerler ABD’de kapanmayacak.

Fransa ise, değerleri düşen firmalarını dışarıdan birileri satın almasın, kan kokusunu duyup buna koşanlar bu işten yarar sağlamasın diye önlemler alıyor.

Uluslararası ölçekte zayıf düşenlere kimse oturup ağlamaz. Kan kokusuna gelen köpek balıkları gibi birleri gelip şirketi ucuza kapatırlar. 

Çok tatsız ama gerçek bu.

Yorumlar (1)

Yusuf Berber 4 Yıl Önce

abd hükümet planına göre, yeni tip koronavirüs salgını 18 ay veya daha uzun sürecek. ülkede federal hükümet tarafından "sadece resmi kullanım için" hazırlanan "abd hükümeti kovid-19 müdahale planı"nda virüs salgınının birçok dalga halinde 18 ay veya daha fazla süreceği ifade edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.