banner2

Kuraklık etkisi: Siirt fıstığı dalında yandı

Siirt'te fıstığı kuraklık vurdu, mahsül dalında yandı. Üreticiler üründeki azalma nedeniyle tek çarelerinin fiyatı artırmak olduğunu söylüyor.

Kuraklık etkisi: Siirt fıstığı dalında yandı
banner24

Siirt'te kent merkezine yakın bağ ve bahçelerde bu yıl önemli ölçüde kuraklık baş gösterdi. Ürünlerin yarısı şimdiden yandı.

Bazı bağ ve bahçelerde yaşanan kuraklık ve ağaçlarda baş gösteren bazı hastalıklar yüzünden rekoltede düşüş yaşandı, tüketiciler fiyatların artmasından korkuyor.

"FİYATLAR ARTACAK"

Siirt'te yıllardır fıstık üreticiliği yapan Bekir Akbey, bu yıl yanan fıstıktan üreticinin zarar edeceğini söyledi. Yanan ürün nedeniyle fiyatların artacağını ve vatandaşların gönül rahatlığıyla fıstık yiyemeyeceğini dile getiren Akbey, "Bu sene Siirt'te fıstık mahsullerinde dallarda ve salkımlarda iki çeşit kuruma meydana geldi. Bu dal ve salkım kurumalarındaki nedenlerden birincisi dalgüvesi ile zamanında yapılmayan mücadele, ikincisi ise kuraklık. Mevsim normallerinde yağmayan yağışlar kuraklığa neden oluyor ve dolayısıyla fıstık mahsulünde önemli zarar veriyor. Bu yönde çiftçilerimiz zarar gördü" dedi.

"TEMMUZ VE AĞUSTOS SICAĞI HENÜZ YAŞANMADI"

Henüz tam baş göstermemiş kuraklığın temmuz ve ağustos aylarında tam anlamıyla yaşanacağını belirten Akbey, "Sulama konusunda hazırlıklarımızı yapmış durumdayız ve bazı bölgelerde sulanmaya başlanmış bizlerde inşallah başlayacağız. Eğer faydalı olabilirse mahsulümüzü ayakta tutmaya çalışacağız. Bu kurumalar çiftçiye ve mahsule önemli ölçüde zarar veriyor. Bu da çiftçiye ve piyasaya olumsuz bir şekilde yansıyor" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER