banner2

Genç bankacılar kaçmasın diye yapmadıkları kalmadı

Finans sektöründeki çalışma şartları genç bankacıların kariyerlerini yeniden değerlendirmesine yol açtı. Genç bankacıların büyük bir kısmı bankacılık kariyerlerini sonlandırmak için pandeminin sonunu bekliyor

Genç bankacılar kaçmasın diye yapmadıkları kalmadı
banner24

Londra’da genç bir bankacı yakın zamanda Kovid-19 sebebiyle annesini kaybetti. Ancak yas tutmak yerine genç bankacı “Her zamankinden daha çok çalışacağını” söyledi.

Financial News’in haberine göre isminin verilmemesi şartıyla konuşan bankacı, “Kendimi değersiz hissediyorum. Çok çalışıyorsun ve üzerine koyduğun uzun saatler fark edilmiyor. Ayrıca işler ters gittiğinde genç bankacıları hedef alan bir suçlama kültürü de var” ifadelerine yer verdi.

Altı analistin ve iş ortağıyla yapılan röportajlara göre birçoğu haftada 80 saatten daha fazla çalışan genç bankacılar işlerine girdikten aylar sonra işi bırakma arayışına giriyor ve ileriki dönemde kariyerlerinde değişiklik yapmayı planlıyorlar.

Dünyanın en büyük bankaları ise genç bankacılarını şirketlerinde tutabilmek için farklı yöntemlere başvuruyorlar.

JP Morgan yeni çalışanlarına kaçış odası oyunları ve şarap testi gibi etkinliklerin yanında sanal boks etkinliği sunuyor. Goldman Sachs Londra’daki Pulmtree ofisinde bulunan spor salonunda analistlere Zoom egzersizleri sunuluyor. Genel müdürlerle yeni çalışanların arasında ilişkinin kurulması içinse banka boş zaman aktiviteleri oluşturuluyor. Citigroup genç ve üst düzey bankacılar arasındaki mesafenin kapatılması için evde saç kesimi ve egzersiz yöntemleri hakkında anekdotlar içeren haftalık bir bülten gönderiyor.

Ancak bu gibi taktikler yeterli olmayabilir. Her zaman hırslı bir grup olan genç bankacılar daima başka yerlerde yeni fırsatlar arıyorlar.

Genç ve orta seviye bankacıların yeni iş bulması üzerine odaklanan Dartmouth Partners şirketinin Kurucusu ve CEO’su Logan Naidu, “Bu seferki fark insanların önlerinde çok farklı bir fırsat olmasa da sektörden ayrılıp farklı işler yaptığı çok fazla örnekle karşılaşmamız” ifadelerine yer verdi.

Bir ABD bankasının analisti insanların baş etmesi beklenen çok fazla miktardaki iş nedeniyle kendilerini sıkışmış hissettiğini belirtiyor. Analist, “Her zaman masanızda olmanız gerektiği beklentisine meydan okumak veya üst düzey bankacılar tarafından normal iş miktarının üzerine son dakikada eklenen yeni işleri azaltmak için çok az şey yapılıyor” dedi.

Yatırım bankaları her yıl lisansüstü programları için yüz binlerce başvuru alıyor ve tam zamanlı pozisyonda çalışanların çoğu, onlardan neler bekleneceği hakkında bir alıştırma sağlayan stajlarla geliyor. Son zamanlardaki iş-yaşam dengesini değiştirmeye yönelik girişimlere karşın uzun çalışma saatleri devam ediyor ve genç bankacıların büyük çoğunluğu bu saatleri ikramiyeleri de dahil olmak üzere 85 bin sterlinlik ödeme için kabul ediyor.

Son yıllarda bankalar çalışma saatlerine sınırlama getirerek ve hafta sonu izinlerini koruyarak finans sektörü üzerindeki kötü imajı tersine çevirmeye çalıştı. Ancak genç bankacılar sektörde çok az şeyin değiştiğini belirtiyor.

UBS yakın zamanda genç bankacıların yoga matıyla işyerine geldiği, boş zamanlarında meditasyon yaptığı ve sürekli olarak e-postalara cevap vererek hisse senetleri hareketleri üzerinde çalıştığı bir reklam videosu yayınladı. Ancak bu videonun sosyal medyada büyük bir tepki çekmesi ve UBS’in alay konusu haline gelmesinin ardından video kaldırıldı.

Finans alanında yaptıkları hicivlerle tanınan finans sitesi Levered Lloyd videonun daha “gerçekçi” bir versiyonunu yayınladı. Videoda genç bankacının tuvalette ağladığı, müdürünün yemeğini götürdüğü ve gece birde işten çıkarken yaptığı Powerpoint sunumunun anlamsız olduğu gerekçesiyle geri çağırılarak slaytlarını düzeltmesi gerektiği gösteriliyor.

Pandemi birçok insanın işini kötü yönde etkiledi. Financial News’in yaptığı bir ankete göre Londra’daki çalışanların %42’si kariyerlerinde değişikliğe gitmeyi değerlendiriyor.

ABD’li bir yatırım bankasının bir başka analisti, “Pek çok insan hayatta bankacılıktan daha fazlası olduğunu ve paranın yapmanız gereken fedakarlıklara değmeyeceğini fark etti. Çok sayıda insan istifa edecek. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu yeni bir iş kolu aramak daha kolay olacağı için pandeminin bitmesini bekliyor” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER