banner2

Pandemi en yoksul ülkeleri borç batağına sürükledi

Paris Club’ın açıklamasına göre kredi veren resmi kuruluşlar ve özel sektör liderleri kredi borçlarının geri ödemesinde yeniden yapılandırmayı kabul etmek zorunda kalabilir

Pandemi en yoksul ülkeleri borç batağına sürükledi
banner24

Korona virüsün ardından gelen ekonomik çöküşün dünyanın en yoksul ülkelerinden bazılarını borç batağına sürüklemesi muhtemel. Salı günü kredi sağlayan ülkeler grubu Paris Club tarafından yapılan açıklamada, bu durum kredi veren resmi kuruluşları ve özel sektör liderlerini kredi borçlarının geri ödemesinde yeniden yapılandırmayı ya da indirime gitmeyi kabul etmeye mecbur bırakabilir dendi.

Bu tür bir hamle, zengin ülkelerden oluşan G20 grubunun, Borç Hizmetini Askıya Alma Girişimi (DSSI)’nin yetkisinin dışında kalabilir. Gruptaki 73 ülkeden 42’si bu yıl, hükümet borçlarının geri ödemeleri için erteleme başvurusunda bulundu.

Şimdiye kadar hiçbir ülke açık olarak özel sektör kredi sağlayıcılarına benzer bir başvuruda bulunmadı. Ancak DSSI gönüllülük esasına dayanarak bu uygulamayı başlatmaya yönlendiriyor. Pakistan, Benin, Ruanda gibi birçok ülke, bankalardan ve tahvil sahiplerinden borç istemenin, ticari piyasalardaki borç alanlarını daraltacağına dair endişeleri olduğunu belirtti.

Paris Club Başkanı Odile Renaud-Basso Financial Times’a yaptığı açıklamada, DSSI’ın belirlenen 31 Aralık tarihinden önce büyük ihtimalle bir uzatma sağlayacağını söyledi. Bu karar, borçların sürdürülebilirliğinin detaylı analizinden sonra verilecek. Renaud-Basso, “ikinci aşamadaki soru, daha fazlasına sahip miyiz?” olacak dedi. “Bu birçok ülke için geçerli bir durum olacak.”

Resmi geri ödemelerin ertelenmiş olmasından öte bir yardım, IMF’den borç almak gibi ek desteği içermeli, diyen Renaud-Basso, böyle bir koşulda “özel sektör kredi sağlayıcılarının da, devlet ve özel kredi sağlayıcılarının eşit durumda olması için tam katım göstermesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Aberdeen Standart Investments’ın Yatırım Yöneticisi Kevin Daly de, böyle bir hamlenin borç alanları, piyasa erişiminden olma korkusuyla girişimden uzak tutacağını söyledi. Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşları, özel sektörün dahlini talep etmenin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulundu.

Daly, “eğer bu kesinlikle son çare değilse, özel sektör müdahalesini seçmeleri ihtimal dışı” dedi. “Böylece hem hisse piyasasına hem de banka kredilerine erişimlerini kaybedebilirler.”

G20 Borç Hizmetini Askıya Alma Girişimi, nisan ayı başından bu yana geçen 8 ayda azalan hükümetler arası borçlara ödeme ertelemesi uyguluyor. G20’den gelen son veriler, 42 ülkenin bu uygulamada yer alma kararı aldığını ve böylelikle bu yıl gerçekleşecek 5,3 milyar dolarlık geri ödemeyi erteleme fırsatı bulduklarını gösteriyor. Ancak bu borçların er ya da geç tamamının ödenmesi gerekiyor.

Toplamdaki veri 73 ülke için Dünya Bankası’nın öngördüğü 11,5 milyar dolarlık birikim potansiyelinin altında kaldı.

5,3 milyar dolarlık bu rakam, temmuz ayında açıklandığında hayal kırıklığı yaratmıştı. O dönemde G20’nin açıklamalarına göre yıl sonu toplamının daha yüksek olması bekleniyordu. Ancak Renaud-Basso’nun salı günü yaptığı açıklamada, bu rakamın önemli bir derecede artış göstermeyeceği söylendi. “Birkaç yeni talep olabilir ancak bu yıl için beklenen toplam rakama oldukça yakınız” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER