banner2

Gaziantep'in “çılgın projesiyle” ilgili yatırımcılara yeşil ışık

Pandemi dönemi boyunca ihracatını artıran tek şehir olan Gaziantep’in Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kentin “çılgın projesiyle” ilgili yatırımcılara yeşil ışık yaktı. Ünverdi, “Amanoslardan, İskenderun Limanı’na uzanacak bölgede, devasa bir sanayi alanı inşa edilecek” dedi.

Gaziantep'in “çılgın projesiyle” ilgili yatırımcılara yeşil ışık
banner24

1998 yılından bu yana bünyesinde yer aldığı Gaziantep Sanayi Odasında 2 yıl önce başkanlık koltuğuna oturan Adnan Ünverdi, Sanayi TV’ye konuştu. 1962 Gaziantep doğumlu olan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Ünverdi, sanayicilik serüvenine erkenden başlayan isimlerden. Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olan Gaziantep’in, pandemi süreci boyunca ihracatın arttığı tek kent olduğunu söyleyen Ünverdi, nonwoven kumaş üretiminde Türkiye birincisi olan kentin maske ve koruyucu giysi üretiminde öne çıktığını söyledi. Özel teşebbüs ruhunun olduğu kentin, son yapılan TEKNOFEST’te vakıf şirketlerini bünyesine çekmek için fırsat bulduğunu söyleyen Ünverdi, Gaziantep’in merak edilen çılgın projesi hakkında da merak edilenleri paylaştı: “Amanoslardan tünel açılmak suretiyle, İskenderun Limanı’na bağlanacak bir bölgeden bahsediyoruz. Kilis ve Gaziantep’in arasında kalan, yaklaşık 45 milyon metrekarelik bir OSB’nin kuruluş çalışmaları şu an devam ediyor.”

NONWOVEN LİDERİ

Gaziantep’in üretmeyi seven bir şehir olduğunu söyleyen Ünverdi, “1760’lı yıllarda Marsilya liman kayıtlarında Gaziantep’ten ihraç edilen ürünler var. Gaziantep, üretim yelpazesi en geniş şehirlerdendir. Yaklaşık 155 çeşit ürünün üretildiği bir şehir burası. Bunun yanı sıra en büyük OSB de burada. Serbest bölgeden yapılan ihracatı da göz önüne aldığımızda, yaklaşık 191 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Gaziantep’in pandemide Ocak-Ekim 2020 itibariyle geçen yıla göre ihracatını artıran tek şehir olduğunu söyleyen Adnan Ünverdi, “Dinamiklik ve üretim çeşitliliğiyle bunu sağladık. Ekim ayı itibariyle Gaziantep 801 milyar dolarlık ihracata imza attı, yüzde 13,9’luk artışla. Enerjiyi de yüzde 12,6 oranında artırdık. İlk üç sırada halı-tekstil, kimyevi maddeler ve gıda sektörü var. Pandemi süreci boyunca ürettiğimiz ürünleri dünyaya pazarlamayı başardık. Hazır giyim sektöründe oldukça ön sıralardayız, pandemi döneminde koruyucu elbise üretimine eğildik. Makarna üretiminde Avrupa 2’ncisiyiz. Halı üretiminde dünya 3’üncüsüyüz. Nonwoven kumaş üretiminde Türkiye birincisiyiz, yüzde 85’i burada üretiliyor. Bu sebeple maske ve koruyucu elbise üretiminde Gaziantep ön plana çıktı” diye konuştu.

LİSTELERİN ŞAMPİYONU

Türkiye’nin en büyük 6’ncı ekonomisi olduklarını söyleyen Adnan Ünverdi, özel sektörün azmiyle İSO’nun ilk 1000 firması içerisinde 61, TİM’in ilk 1000 firması içerisinde ise 70 Gaziantepli firmanın yer aldığını belirtti. Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden ayrıştıkları noktanın vakıf şirketlerine sahip olmayışları olduğunu ifade eden Ünverdi, “Özel sektör mücadele ediyor ve ülkesine katkı sunmanın derdinde. Gaziantep kazandıkça, Türkiye kazanacak” şeklinde konuştu. Pandeminin ilk 3 ayında tüm iller gibi çöküş yaşadıklarını ifade eden Ünverdi, normalleşme ilanından itibaren toparlanmaya başladıklarını, “Dünya mikroplardan uzaklaşmak için halısını sıkça değiştirmeye başladı. ABD’nin halı pazarı haline geldik. Halıcıların kapasite oranları çok yükseldi. Gıdada da aynı şekilde. Dünya bir anda Çin’den kopmaya başladı. Bu bizim için bir fırsattır.  

 

USTALAR YETİŞECEK

2011’de başlayan Endüstri 4.0’ı Gaziantep penceresinden değerlendiren Adnan Ünverdi, “Gaziantep Endüstri 4.0’ın Neresinde?’ diye bir araştırma yaptık. Biz şu aralar sanayinin 3.0 dönemindeyiz. Ülkemizde genç nüfus var. Dijital çağ bizler için bulunmaz nimet. Türkiye’de kurulan 7 model fabrikadan biri, şehrimize kuruluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, UNDP ve odamız iş birliğiyle kuracağız. Endüstri 4.0 çağını yakalamak, yalın üretim tekniklerini sanayicimize anlatmak, rekabetçiliklerini artırmak hedefimiz. Beyaz yakalılarımıza eğitimlerimizi verip, onların da dijitalleşmesini sağlayacağız. Her şey eğitimle başlar. İnsanlarımızı ne kadar çok eğitirsek o kadar kalkınırız. Çok yakında açılışını yapacağız” bilgilendirmesini yaptı. Nitelikli eleman sıkıntısı çektiklerini söyleyen Ünverdi, “2017’de GSO-MEM’i kurduk ve kendi elemanımızı yetiştirelim istedik. Ne iş olsa yaparım diyenlerden ziyade, ben şu işi yaparım diyen elemanlar yetiştirmeyi amaç edindik. 14 iş kolunda eğitim veriyoruz. İSG alanında yetkinleştiriyoruz. Bu projemiz dünya 2’ncisi oldu” açıklamasını yaptı. Bu çalışmalara rağmen kendi işletmesinden örnek vererek bir vardiyasını nitelikli eleman yokluğundan dolayı kapattığını anlatan GSO Başkanı, “İyi eleman bulamadığımızı dile getirdim. Gaziantep Valimiz konuya büyük ilgi gösterdi. Yeni bir çalışma başlattık, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İŞKUR ve GSO olarak önceliğimiz meslek liseleri. Meslek lisesinde okuyan öğrencilerimizin sanayiye kazandırılması lazım. Ama sadece yüzde 5’i işe giriyor.  GASİMEP projemiz ekseninde haftanın iki günü mesleki eğitim merkezlerinde mesleklerini icra edecek, kalan 4 günde de eşleşilen sanayi kuruluşunda meslekte ilerlemeye çalışıyorlar. 11’inci sınıfta, 12’nci sınıfta ustabaşı oluyor öğrencilerimiz. Ustabaşı olan öğrencimiz 4 bin 500 liradan aşağı maaşla başlamıyor” açıklamalarında bulundu.

Yerli üretim konusu çerçevesinde İHA ve SİHA’larla ilgili açıklama yapan Ünverdi, “Suriye’de, Azerbaycan’da kullanılan İHA’ları biz ürettik, bunlar bizim gücümüz. Ambargolar ve yaptırımlara üzülmüyoruz, çünkü kendimiz en iyisini üretiyoruz. Devletin gücü, özel sektörün mantığıyla harika işler ortaya çıkıyor. Kentimizin eksiği bu, vakıf şirketleriyle çalışmak için GSO olarak çalışmalar yapıyoruz. Bugün Sivas’ta optik cihazlar üretiliyor. İHA teknolojilerine hayat veren cihazlar Sivas’tan çıkmaya başladı. Burada da bunlar olmalı. En son yaptığımız TEKNOFEST ile şirketleri buraya çekmeye çalıştık. Buraya bakış değişti, umuyoruz ki vakıf şirketleri yakında burada da yerini alacaktır. Ayrıca laboratuvarımız da kurulduğunda, ısıl işlemlerimizi yapacak ve katma değerli ürünler üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞTE O ÇILGIN PROJE

Türkiye’nin en büyük OSB’sine sahip olan kentte, bir bölgede 5 OSB olduğunun altını çizen Ünverdi, “Büyüklükleri 43 milyon 750 bin metrekare. Bakanlığımıza müracaatta da bulunduk, yakın zamanda ayakkabıcılarımızı bir bölgeye toplayacağız. 1 milyon 750 bin metrekarelik alanda ayakkabı ihtisas OSB’mizi kuracağız” dedi. Ünverdi, Adil Konukoğlu döneminde başlayan “çılgın projeleri” hakkında da şu şekilde bilgilendirdi: “Amanoslardan tünel açılmak suretiyle, İskenderun Limanı’na bağlanacak bir bölgeden bahsediyoruz. Kilis ve Gaziantep’in arasında kalan, yaklaşık 45 milyon metrekarelik bir OSB’nin kuruluş çalışmaları şu an devam ediyor. Bakanlığımızla birlikte altyapı projeleri ile ilgileniyoruz. İlk etapta 13 milyon metrekaresini sanayiye açacağız ve tamamlandığında da, mega bir alanı kapsamış olacak. Bu 2 OSB’miz için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER