banner2

Nurdağı'nda gölet yapıldı, su kanalı yapılmıyor

Gaziantep Nurdağı'nda tarım arazilerini sulamak için gölet yapıldı ama ödenek yokluğundan sistem tamamlanamadı.

Nurdağı'nda gölet yapıldı, su kanalı yapılmıyor
banner24

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre,Gaziantep Nurdağı ilçesine bağlı Hamidiye köyüne bölgedeki tarım arazilerinin sulama ihtiyacını karşılamak için 6 milyon 720 bin lira harcanarak Hamidiye Göleti oluşturuldu. Ancak suyun tarım arazileriyle buluşmasını sağlayacak kanallar ödenek yetersizliği gerekçesiyle yapılmadığı için yaklaşık 3 bin dönümlük arazi sulanamıyor. 2018 yılında yapımı tamamlanan gölet âtıl durumda. 

‘GEREKLİ YERLERE ÖDENEK YOK’

Cumhuriyet’e konuşan CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan konuyu Meclis’te gündeme getirmesine rağmen hala bir adım atılmadığını belirtti. Kaplan, göletin verimli bir şekilde kullanılmadığını dile getirerek, “Arazisi sulanamayan çiftçinin mağduriyeti devam etmektedir. 3 ila 5 kilometrelik bir kanal yapıldığı takdirde çiftçi arazisini rahatça sulayabilecektir. Devlet Su İşler’inden aldığımız bilgiye göre sulama kanalının yapılması için ihale yapılmamış sadece 2019 yatırım programına teklif edildiği söylenmiştir. Köylünün ve çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi arazilerinin rahatça sulanabilmesi için ivedilikle Hamidiye köyündeki bu göletin olduğu yere sulama kanalı yapılması gerekmektedir” dedi. Hamidiye Göleti’ne yapılacak kanallara öyle büyük paralar gitmeyeceğini belirten Kaplan şöyle devam etti: “Göleti meydana getirmişsin ama sulamada kullanılmıyor, bir işlevi yok şu an. Gidip sorduğumuzda ‘kanalları yapacak ödenek yok’ diyorlar. Aynı şekilde İslahiye’den Hatay’a kadar giden Kılavuz Barajı var. Bu baraj Nurdağı ve İslahiye’nin yanından geçiyor ama bu ilçeler yararlanamıyor. Bir sürü hırsıza düzenbaza ödenek var ama böylesi gerekli yerde para yok. Aynı şekilde Hamidiye göleti de bitmiş ama kanal yok. Bu göletin yapılacak kanalları için öyle büyük paralara da ihtiyaç yok. ”

‘İYİ NİYETLİ DEĞİL’

Gölete kanal yapılmadığı için toprağını sulayamayan bir yurttaş ise “İki yıldır bu gölete kanalların yapılmasını bekliyoruz. Buraya kanal yapılmadan başka bir köyün yakınına gölet yapılıyor. Yeni bir gölete para var ama mevcut göletin kanallarını yapmaya para yok. Biz bunu iyi niyetli olarak görmüyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2020, 23:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER