banner2

2020 yılında konut fiyat artışlarında en çok artış gösteren il Gaziantep

2020 yılında konut fiyat artışlarında yılın ikinci yarısında Gaziantep ve Sakarya Türkiye'de birinci sırada yer aldı

2020 yılında konut fiyat artışlarında en çok artış gösteren il Gaziantep
banner24

KONUT FİYATLARI EN ÇOK GAZİANTEP VE SAKARYA'DA YÜKSELDİ



2020 yılı içerisinde Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği iller Gaziantep ve Sakarya oldu. İstanbul’da ise şubat ve mart aylarında Beykoz ilçesi ilk sırada yer alırken, pandemiyle birlikte Sarıyer ilçesi ortalama yüzde 90’lık bir fiyat artışıyla yükselişe geçti.

Emlak satış ve kiralama platformu Hürriyet Emlak, 2020 yılında gayrimenkul tarafında yaşanan değişimleri, satılık ve kiralık konut kategorilerinde yükselişe geçen il ve ilçeleri değerlendirirken, sektörde 2021 yılına yönelik hedef ve beklentileri ortaya koydu. Buna göre, 2020 yılı içerisinde Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği iller Gaziantep ve Sakarya oldu. Yılın ilk 3 ayında Gaziantep ortalama yüzde 18 değişim ile en çok artışın olduğu il olarak birinci sırada gelirken, pandemi sürecinin başladığı Nisan ayı itibariyle yerini Sakarya’ya bıraktı. Konut satışlarında rekorun kırıldığı Temmuz ayı sonrasında Gaziantep tekrar ilk sıraya yerleşti ve bu yükselişini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’nin üzerinde artış oranıyla 6 ay boyunca korudu.

İSTANBUL’UN İLÇELERİ ARTIŞ REKORU KIRDI

2020 yılında konut satış rakamı bir önceki yıla göre en çok artan ilçelerde ilk sırayı İstanbul’un ilçeleri üstlendi. Şubat ve Mart aylarında Beykoz ilçesi ilk sırada yer alırken, pandemiyle birlikte Sarıyer ilçesi ortalama yüzde 90’lık bir fiyat artışıyla yükselişe geçti. Ağustos ve Eylül aylarında yerini Avcılar’a bırakan Sarıyer, Ekim ve Kasım aylarında bir önceki yılın satış rakamlarına kıyasla yüzde 100’ün üzerinde bir artışla ilk sıradaki yerini korudu. Yılı yüzde 115,90’lık bir artışla Beykoz kapattı. 

ÇORUM VE ESKİŞEHİR’DE ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Yılın ilk çeyreğinde Adana, Kayseri, Samsun, Manisa satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği iller arasında ilk 5’te yer aldı. İkinci çeyrekte ise Eskişehir, Tekirdağ, Denizli, Adıyaman ve Yalova’daki yükseliş dikkat çekti. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte mevcut illere Çorum ve Eskişehir eklendi.  2020 yılının satılık konutta en çok değerlenen illerinin başında gelen Gaziantep’te metrekare birim fiyatı 2 bin 899 TL’ye ulaştı. İkinci sıradaki Sakarya’da ortalama fiyat 2 bin 478 TL, üçüncü sıradaki Karaman’da ise 2 bin 236 TL oldu. En çok değerlenen ilk 10 il arasında en yüksek metrekare birim fiyatı ise Muğla’da (6 bin 539 TL). En çok değerlenen ilk 10 il arasında en düşük konut fiyatı ise 2 bin 74 TL ile Çorum’da. 

2020 yılının amortisman şampiyonu Edirne oldu. Türkiye genelinde satın alınan konutun en kısa geri dönüş süresi 16 yıl ile Edirne’de. Muğla 18 yıl ile ikinci sırada yer alırken onu 19 yıl ile Mersin, Aydın ve Hatay takip ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER