banner2

Alışveriş alışkanlıkları iş piyasasını değiştiriyor

Korona virüs salgını süresince artan internet üzerinden alışveriş trendi bu alanda çalışanların sayısında hızlı bir artışa neden oldu. Lojistik uzmanları bu dönüşümün kalıcı olduğunu belirtiyor

Alışveriş alışkanlıkları iş piyasasını değiştiriyor
banner24

ABD Çalışma Bakanlığı’nın geçen cuma günü yaptığı açıklamaya göre ülkedeki istihdam 7 hafta üst üste artış gösterdi. Artışın büyük bir bölümü nakliye ve depolama endüstrilerinde gerçekleşti. Bu sektörler tüketici mallarının paketlenmesi, sevki ve ulaştırılmasına odaklanan işletmeleri betimliyor. Hane halklarının spor ayakkabı satın alma, market alışverişi ve hatta otomobil alımlarını dahi internet üzerinden yapması lojistik endüstrisinde ciddi bir yükselişe yol açtı.

Kasım ayında ABD’de depolama ve kargo sektörlerinde 145 bin olmak üzere 245 bin yeni istihdam üretildi. İşgücü piyasasında bu büyüme korona virüs salgını nedeniyle keskin bir darama geçirmesinin ardından güçlü bir artışı gösteriyor. Perakende internet devi Amazon bu yıl yüz binlerce yeni alım gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu yeni alımların arasında depo çalışanları ve dönemlik çalışanlar da bulunuyor.

Söz konusu değişim çalışma alanlarını da kapsıyor. ABD’de istihdam halen şubat ayı seviyesinin %6,5 aşağısını gösteriyor. Ancak kargo ve ilişkili sektörlerde istihdamda patlama gerçekleşiyor. Kargo sektörünün içerisinde bulunan depolama ve muhafaza işleri ülkede şubat ayından bu yana %8 büyüdü. Malların taşınmasından sorumlu kurye ve benzeri işlerde ise istihdam %22 oranında arttı.

Bu büyümenin büyük bir bölümü tüketici harcamalarıyla alakalı. Pandemiden önce dahi ABD’de hane halkı harcamaları perakende alışverişlerini internet üzerinden yapmayı artırıyordu. Kıyafet, hediyelik eşya ve market alışverişlerinde pandemi öncesinde de internet alışverişi tercihi artıyordu. Şimdiyse tüketiciler galerilere gitmek yerine otomobillerini dahi internet üzerinden yapıyorlar.

Wall Street Journal’ın haberine göre lojistik şirketi XPO’nun Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Joe Checkler lojistik sektöründeki yükseliş için, “Bu akımın pandemiden çok uzun süre sonra da devam etmesini bekliyoruz. Salgın bunu hızlandırmış olsa da artık bundan geri dönüş yok” ifadelerine yer verdi.

Kuzey Amerika merkezli şirket özellikle yoğun Noel sezonu alışveriş dönemi için 15 binlik yeni çalışan ihtiyacını karşılamak istiyor. Bu rakam, geçen yılın en yoğun sezonunda işe aldığı çalışan sayısının iki katından fazla. Checkler, şirketin bu yıl iş ihtiyacını karşılamak için maaşları artırdığını söyledi.

Checkler şirketin çalışmalarının perakende sektöründe uzun süreli değişikliklere nasıl yol açabileceğine dair bir örnek verdi. Halkla ilişkiler uzmanı büyük bir ayakkabı şirketinin yakın zamanda müşterilerin spor ayakkabılarını iade etmesi durumunda ürünlerin yeniden daha hızlı bir şekilde satılabilmesi için XPO’yla çalışmaya başladığının belirtiyor. Checkler normal şartlarda bu sürecin aylar alacağına ancak lojistik firmalarının bunu günlere indirdiğine dikkat çekiyor.

ABD’de sadece kasım ayında kurye ve benzeri işlerde önceki aya göre 82 bin artış gözlemlendi. Geçtiğimiz yıl aynı ayda sadece 16 binlik bir artış söz konusuydu. Depolama işlerinde de kasım ayında artış önceki aya göre 37 bin olarak kayda geçti. Geçen yılın kasım ayında ise bu artış sadece 1000’di.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER