banner2

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Yüzde 20 zam geliyor...

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren trafik sigortası ile ilgili kanunun yasadan çıkarılması ile birlikte herkes şimdi ne olacağını merak ediyor. İddiaya göre trafik sigortalarına yüzde 20 düzeyinde zam gelmesi bekleniyor. Yapılan hesaplamaya göre; primi 800 lira otomobilin de fiyatı 960 liraya yükselebilir. İşte trafik sigortası ile ilgili son dakika haberinin detayları…

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Yüzde 20 zam geliyor...
banner24

Aracı olan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Karayolları Trafik Kanunu  çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların  yeniden düzenlenmesi için Meclis'e kanun teklifi verildi. Bu düzenlemeye göre, bu tazminatlardan değer kaybı tazminatında, aracın piyasa  değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkate  alınacak. Destekten yoksun kalma tazminatı, ulusal doğum ve ölüm istatistikleri  kullanılarak hazırlanan hayat tablosu ve zorunlu mali sorumluluk sigortası genel  şartlarında belirtilen iskonto oranı esas alınarak hayat anüiteleri ile genel  kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun olarak hesaplanacak.

Sürekli sakatlık tazminatı hesaplanmasında da aynı esaslar geçerli  olacak; sürekli sakatlık oranı esas alınarak hayat anüiteleri ile genel kabul  görmüş aktüerya kurallarına uygun olarak hesaplama yapılacak. Sürekli sakatlık oranının tespitinde esas alınacak mevzuat, zorunlu  mali sorumluluk sigortası genel şartlarında belirtilecek. Teklifle, tazminat dışında kalan hallere ilişkin de bir düzenleme  yapılıyor.  Düzenlemeyle, tazminat dışında kalan zararlar sigorta sözleşmesinde  teminat altına alınan risk ile bağdaşmadığından, söz konusu kişiler ve araçların  uğradıkları zararların, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında  bırakılması amaçlanıyordu.  Ancak düzenleme son anda kanun teklifinden çıkarıldı. 

Şimdi herkes ne olacak sorusunu soruyor.  Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan yazısında trafik sigortalarının yüzde 20 zamlanacağını dile getirdi. Doğan şunları yazdı: Sigortacılık ve bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Ancak, trafik sigortası ile ilgili düzenlemeler son anda kanun teklifinden çıkartıldı. Neydi o düzenlemeler?

Trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarına standart getirilecekti. Trafik kazasında kusurlu tarafın yakınlarına tazminat ödenmeyecekti.Ticari araçlar, araç kiralama şirketleri kira, gelir kaybı gibi tazminatları talep edemeyeceklerdi. Küçük hasarlar için ve hurdaya çıkmış araçlara değer kaybı tazminatı ödenmeyecekti. Bazı kesimlerin baskısı ile bu maddeler kanun teklifinden çıkartıldı. Özetle, trafik sigortası ile ilgili bir düzenleme yok.

FARKLI TAZMİNAT ÖDENEBİLECEK, STANDART YOK

Trafik sigortasından ödenecek vefat ve sakatlık tazminatlarına standart getirilmediğinden mahkemeler kazalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ya da sakat kalan kişilere farklı farklı tazminatlar ödenmesine karar verecek. Örneğin, aynı yaşta, aynı gelir grubunda olup da vefat eden birinin yakınına bir mahkeme 200 bin lira ödenmesine hükmederken, bir başka mahkeme bir başka kişinin yakınına 150 bin lira ödenmesine karar verecek. Çünkü, standart yok. 

Bu standartsızlık, ‘hasar aracısı’ adı verilen bir kesim yarattı. Bu kişiler “Sigorta şirketi size ödeme yapmaz, yapsa da az öder, bize vekâlet verin, adınıza işleri takip edelim” diyerek, kendilerine çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Vekâleti alan mahkemeye gidiyor, davalar en az üç yıl sürüyor. Yüzde 30 hatta yüzde 40 komisyon alıyorlar. Vatandaş kendisi başvursa, sigorta şirketinden misal 150 bin lira alacaksa; aracı kişi, mahkeme kararı ile sigortadan 200 bin lira alıyor, içinden en düşük 60 bin lira komisyonunu, cebe indiriyor, vatandaşa kalıyor 140 bin lira. Üstelik, vatandaş kendi başvursa hemen tazminatı alacakken, iş uzayınca üç sene sonra alabiliyor. Bu aracılar yüzünden bugün vefat tazminatlarının yüzde 70’i mahkemelerde çözülüyor. Standart gelse aracıya gerek kalmayacak, vatandaş tazminatını beklemeden alacak.

DEĞER KAYBI TAZMİNATI ÖDENMİYOR

Trafik sigortası sorumluluk sigortası olduğundan kusurlu sürücünün yakınlarına tazminat, kira ve gelir kaybı gibi zararlar ve hurda araçlara değer kaybı tazminatı ödenmiyor. Ama kimi mahkemeler bunların da sigortadan ödenmesine karar veriyor. Düşünün; aynı tazminat için iki kişi başvuruyor, bir mahkeme ödenir diyor, bir başkası ödenmez diyor. 

FİYATLAR YÜZDE 20 ARTACAK

Tazminatların yargıda çözülmesi, aracılar nedeniyle ödenen fazla tazminatlar, ödenmemesi gereken ama mahkeme kararıyla ödenmek durumunda kalan tazminatlar nedeniyle sigorta şirketlerinin maliyetleri artıyor. Şirketler kime, ne ödeyeceğini bilmiyor. Sadece son bir yılda şirketlerin ödediği bedeni tazminatlarda yüzde 40, diğer tazminatlarda da yüzde 50 artış olmuş. Kamunun hesabına göre, önümüzdeki dönemde trafik sigortasının fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde artış bekleniyor. Hesap da yapılmış; ortalama 8 bin 635 lira olan otobüsün primi 12 bin 200 liraya, ortalama primi 800 lira otomobilin de fiyatı 960 liraya yükselecek. 

Konuyla ilgili  Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan ile Posta yazarı Can Kantar konu ile ilgili dikkat çeken iki yazı kaleme aldı.

TRAFİK SİGORTASI YASADAN ÇIKARTILDI ŞİMDİ NE OLACAK?

Noyan Doğan’ın yazısı şu şekilde: Sigortacılık ve bireysel emeklilik sisteminde yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Ancak, trafik sigortası ile ilgili düzenlemeler son anda kanun teklifinden çıkartıldı. Neydi o düzenlemeler? Trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarına standart getirilecekti. Trafik kazasında kusurlu tarafın yakınlarına tazminat ödenmeyecekti. Ticari araçlar, araç kiralama şirketleri kira, gelir kaybı gibi tazminatları talep edemeyeceklerdi. Küçük hasarlar için ve hurdaya çıkmış araçlara değer kaybı tazminatı ödenmeyecekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER