banner2

Dolar rekora doymuyor: Merkez Bankası, 700 baz puan artışla bu defteri kapatsın

Dolar/TL'de yükseliş hız kesmeden devam ederken; Merkez Bankası'ndan takvimden önce faiz artışı bekleyen de var; 19 Kasım'da bile faiz artışı beklemeyen de...

Dolar rekora doymuyor: Merkez Bankası, 700 baz puan artışla bu defteri kapatsın
banner24

Türk lirasında yaşanan erime, Merkez Bankası'nın 22 Ekim'deki faizleri değiştirmeme kararının ardından hız kesmeden devam ediyor. Dolar/TL'deki artış 10 günde yüzde 8'i aşarken, kur 8,50'ye dayandı.

Son toplantıda politika faizini artırmadığı için eleştirilen Merkez Bankası, bu süreçte likidite kompoziyonunu değiştirerek AOFM'yi yüzde 13,45'e kadar çıkardı. Ancak TCMB'nin arka arkaya gelen sıkılaştırma adımları dolar/TL'nin yükselişini engelleyemedi. 

TL'de hız kesmeyen bu değer kaybı, "Merkez Bankası'ndan güçlü bir faiz artışı yolda mı?" sorusunu gündeme getirdi. Bilindiği üzere bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı 19 Kasım'da...

Merkez Bankası'ndan takvimden önce faiz artışı bekleyen de var; 19 Kasım'da bile faiz artışı bekleyen de... 

Dünya Gazetesi Yazarı/ TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Atılım Murat:

700-800 puanlık artışla bu defter kapatılmalı

Piyasalarda oluşan faiz artışı beklentisini değerlendiren Dr. Atılım Murat, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın geçen hafta gerçekleştirdiği enflasyon raporu sunumuna işaret etti. Sunumda faiz artışına dair çok net bir şekilde mesajlar verildiğini ifade eden Murat, "Atılan tüm adımlara rağmen kurdaki yükseliş devam ediyor. Son 9 iş gününde üst üste günde yüzde 1'e yakın artışlar söz konusu. Kurdaki artış böyle devam ederse erken bir faiz toplantısı yapılabilir. Bence yapılmalı da" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nı 10,25'lik politika faizi ile 13,50'ye ulaşan ortalama fonlama maliyeti arasındaki farkı kapatması gerektiğini aktaran Murat, "Faiz artışının çok güçlü bir şekilde yapılması gerekiyor. Arka kapılara gidilmeden çok net bir şekilde faizler artırılmalı. Hatta 700-800 baz puanlık bir artışla kurlardaki bu yükseliş ve düşük faiz defteri kapatılmalı' dedi.

Ağustos 2018’le benzer bir tablo

Kurlarda yaşanan ve durdurulamayan artışı, beklentilerin iyi yönetilememesine bağlayan Murat değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Ağustos 2018'de kurlarda yaşanan yükselişe müdahale edilirken de ilk olarak faiz artışı pas geçilmiş bugünküyle benzer hamleler tercih edilmişti. Swap faizleri artırılmış, piyasa geç likiditeye yönlendirildikten sonra eylülde faiz artışına gidilmişti. Bu kez geç kalınmasının da etkisiyle çok daha büyük bir faiz artışı yapılması gerekiyor"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER