banner2

İşte Türkiye'nin yeni akıllı silah ağı!

Türkiye’nin geliştirdiği silah teknolojileri dünyanın pek çok ülkesinde dikkat çekiyor. Türkiye'nin son 10 yılda dünya çapında en çok ses getiren adımlarının hangi alanda olduğu sorulsa, büyük çoğunluğun aklına ilk olarak savunma sanayii gelir. İnsansız hava araçları, akıllandırılan mühimmatlar, kara, hava ve deniz unsurlarına özel milli çözümler, elektronik harp kabiliyetleri ve saymakla bitmeyecek onlarca projeden bahsetmek mümkün.

İşte Türkiye'nin yeni akıllı silah ağı!
banner24

 Uzmanlar Türkiye’nin Akıllı Silah Ağı için vites artırdığını söylüyor ve çalışmaların bugünden başladığı vurgulanıyor. Peki, akıllı silah ağı ne demek oluyor? TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, geçtiğimiz günlerde çevrim içi dijital bir etkinlikte ilk kez 'Akıllı Silah Ağı' projesinden bahsetmişti. TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre yakın gelecekte savunma sanayiinde yeni planlar yapılıyor.

Bu projenin detaylarını öğrenebilmek ve Türkiye için ne anlama geldiğini anlayabilmek için Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan konu hakkında yorumlarda bulundu. Akıllı Silah Ağı denilen sistemi en basit haliyle anlatması istendiğinde Doğan, “Mühimmatların ve mühimmatları yönlendiren platformların birbirleriyle konuşmasını, haberleşmesini, birbirlerine direktif vermelerini sağlayan bir yapı” diyor.

Günümüzde dünyada mühimmatların akıllı bir hale getirilmesi ve çeşitli veri bağları ile kontrol edilmesi oldukça popüler bir konu. Bu tipteki ağlarla farklı mühimmatların çeşitli yapılarla yönlendirilmesi harp alanının geleceği için çok önemli. Kadir Doğan da bu gerçeğe vurgu yapıyor ve gelecekte harp sahasının ağ merkezli bir yapıda olacağını ve bu yapı içerisinde insansız sistemlerin önemli bir rolü olacağının altını çiziyor.

FARKLI MÜHİMMATLAR AYNI DİLİ KONUŞACAK

Akıllı Silah Ağı ile aslında her biri farklı dili olan çeşitli mühimmatları ve platformları birbirleriyle senkronize bir şekilde aynı dili konuşturabilmek mümkün. Peki bunun faydası ne olacak? “Bu sayede hem çok daha esnek bir karar alma yapısına sahip oluyorsunuz, hem çok daha hızlı karar verebiliyorsunuz. Ayrıca verdiğiniz kararların da doğruluk oranı bugüne kıyasla çok daha üst seviyede oluyor” diyen Doğan durumu şöyle özetliyor:

“Bir insan doğru ve hızlı bir karar alabilmek için mümkün olduğunca çok fazla veriye, farklı kaynaklara ihtiyaç duyar. Eğer bu veriler hızlı ve esnek bir şekilde o insana iletilebilirse hem karar verme süreci hızlanır, hem de önemli bir esneklik sağlanmış olur. Aslında bu ağ yapılarıyla makinelere bu kabiliyeti kazandırıyorsunuz. Bahsettiğimiz bu sistem gelecekte harp alanını kökten etkileyecek bir kabiliyet.”

AKILLI SİLAH AĞI HANGİ ALANLARDA VE NERELERDE KULLANILABİLİR?

Kadir Doğan’ın anlattıklarının ardından haliyle bu sistemin nerelerde kullanılabileceği sorusunu yöneltiyoruz. Doğan, ‘Nerede kullanılacak?’ sorusu yerine ‘Kullanıldığında neler değişecek?’ sorusunun daha kritik olduğu görüşünde:

“Böyle bir akıllı silah ağının geliştirilmesi sürecinin kuşkusuz çeşitli aşamaları var ve bu ağ yapısının yaygın bir şekilde kullanılması uzun ve meşakkatli bir süreç. Bu ağ yapısının geliştirilmesi ve diğer ağ yapılarıyla birlikte entegre bir şekilde kullanılması ile farklı platformların farklı mühimmatları kullanabileceği çok esnek bir yapıya sahip olacağız.

Örneğin bir F-16’dan bırakılan bir SOM seyir füzesi, hedefine doğru giderken havadaki bir SİHA tarafından hedef güncellemesi yapılarak farklı bir hedefe yönlendirilebilecek. Ya da görev iptal edilebilecek.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER