banner2

Kış Geldi Faturalar Arttı. Peki Hangi Ev Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte enerji faturaları da şişmeye başladı. Özellikle doğalgaz ve elektrik kullanımındaki artış faturalara yansıyor. Bu mevsimde yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı gelirken ütü kullanımı da maliyet açısından öne çıkıyor. Elektrik tedarikçisi değiştirme internet sitesi EnCazip, kış aylarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Kış Geldi Faturalar Arttı. Peki Hangi Ev Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?
banner24

Ortalama bir aile yılda yaklaşık 6 bin kilowatt saat elektrik harcıyor. Giderek artan bu tüketimle baş etmenin en etkili yollarından biri elimizdeki kaynakları tasarruflu olarak kullanmak. Bu tasarruf aynı zamanda sera gazlarının salınımını da azaltarak çevreye de fayda sağlıyor.

Elektrikli ev aletlerinin kullanımındaki küçük detaylar, ev içi elektrik tasarrufunda önemli bir etken. Cihazları doğru kullanmak kadar, elektrik verimliliği ve tüketimi ile ilgili bilgi veren enerji etiketlemeleri hakkında bilgi sahibi olmak da yeni veya ikinci el aletleri satın alırken doğru kararı vermek açısından çok önemli.

Elektrikli ev aletleri ne kadar enerji tüketiyor, enerji etiketi

Enerji etiketlemesi

Elektrikli ev aletlerinde enerji verimliliği sınıflandırması, on gruptan oluşuyor. Bu gruplandırma A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle tanımlanıyor.

A+++ sınıfı en düşük enerji tüketim sınıfını, G sınıfı ise en yüksek enerji tüketim sınıfını ifade ediyor. Örneğin, evlerimizde kesintisiz olarak kullandığımız buzdolaplarının A sınıfı olanları G sınıfı olanlarına göre %56 daha az enerji harcıyor.

Günümüzde piyasada daha çok A+++, A++, A+, A ve B sınıfı cihazlar yer alıyor.

Elektrikli ev aletleri ne kadar enerji tüketiyor, cihazlar

Hangi cihaz ne tüketiyor?

Buzdolabı

Evdeki elektrikli cihazlar içerisinde kesintisiz çalışan buzdolapları, toplam ev enerji tüketiminin % 31’ine karşılık geliyor. Buzdolaplarının elektrik tüketimleri iç hacimlerine yani matadorbet giriş büyüklüklerine göre değişim gösteriyor. A+ sınıfını örnek alırsak, mini bir buzdolabı saatte 20 watt, orta boy bir buzdolabı saatte 25 watt, büyük boy bir buzdolabı ise 40 watt elektrik harcıyor. Buzdolaplarının elektrik tüketimlerini en aza indirmek için ocak ve radyatör gibi ısı kaynaklarının yakınına koymamak, yaz ve kış ısı ayarlarını yapmak ve kapağını uzun süre açık bırakmamak gerekiyor.

Çamaşır makinesi

Evlerde vazgeçilmez olan çamaşır makinelerinin çeşidi ve ek özelliklerine göre elektrik tüketimleri değişiyor. Sık kullanılan A+ sınıfı, 5 kg yıkama kapasiteli bir çamaşır makinesi saatte 800 watt elektrik harcıyor. Harcanan elektrik tüketimini azaltmak için, tam dolduğunda çalıştırmak, kısa ve soğuk su programlarını tercih etmek gerekiyor.

Bulaşık makinesi

A+ sınıfı bir bulaşık makinesi saatte 1.800 watt elektrik tüketiyor. Ayrıca çalışmadıkları zaman da prize takılı olduklarında 0,1 watt/saat kadar fazladan enerji harcıyorlar. Tasarruf için en doğru yöntem ise makineyi tam kapasite dolu olduğu zamanlarda çalıştırmak.

Çamaşır kurutma makinesi

Özellikle son yıllarda eskiye oranla evlerde daha sık yer alan çamaşır kurutma makineleri iki saatlik bir kurutma döngüsünde 3.500 watt enerji kullanıyor. Bu harcanan enerji miktarını azaltmanın tek yolu ise giysi kurutmak için doğal yöntemleri kullanmak.

Elektrikli ev aletleri ne kadar enerji tüketiyor. evde enerji tüketimi

Elektrikli fırın

Elektrikli fırınlar normal sıcaklıktaki çalışma ayarında saatte yaklaşık 2.000 watt elektrik harcıyor. Bu enerji kullanımını en aza düşürmek için çalışıyorken fırının kapağını açmamak gerekiyor. Açılırsa biriken ısının % 20’si kayba uğruyor.

Ütü

Evlerde kullanılan elektrikli aletler arasında en yüksek elektrik tüketimine sahip olan aletlerden biri olan ütüler saatte 2.500 ile 2.800 watt arasında enerji harcıyor. Çamaşırların nemli olarak ütülenmesi ve ütü satın alırken gücünden çok buhar kapasitesi yüksek olanların tercih edilmesi elektrik tüketimini azaltıyor.

Elektrikli ev aletleri ne kadar enerji tüketiyor, elektrikli süpürge

Elektrik süpürgesi

Elektrik süpürgelerinin emiş güçlerine göre elektrik tüketimleri değişiyor. Genellikle saatte 1.000 ile 2.000 watt arasında enerji harcıyorlar. Süpürgelerin emiş güçlerindeki azalma daha fazla enerji tüketimine neden oluyor. Bu nedenle filtrelerinin veya toz torbalarının sık değiştirilerek emiş gücünün yüksek tutulması enerjiden tasarruf sağlıyor.

Klima

Sıcak havaların vazgeçilmezi olan klimaların enerji tüketimleri büyüklüklerine ve kapasitelerine göre değişiyor. Klimalar, soğutma ve ısıtma kapasitelerine göre BTU olarak sınıflandırılıyor. Buna göre, soğutma yaparken 9.000 Btu bir klima saatte 900 watt ile 3.700 watt; 22.000 Btu bir klima 900 watt ile 6.800 watt; 44.000 Btu bir klima 13.000 watt elektrik harcıyor.

Klimaların tüketimlerini azaltmak için iç sıcaklık 24° C’nin üzerine çıktığında çalıştırmak, çalışırken kapı ve pencereleri kapatmak, hava sirkülasyonunun iyi olduğu yerlere kurulum yaptırmak gerekiyor.

Televizyon

Televizyonların enerji tüketimi türüne göre değişiyor. LED teknolojili televizyonlar LCD’lerden yaklaşık yüzde 25 , plazmalardan ise yüzde 40 daha az elektrik harcıyor. Örneğin 52 inç bir LCD ekran televizyon saatte 240 watt; 55 inç bir LED ekran televizyon ise saatte yaklaşık 190 watt enerji tüketiyor.

En fazla tüketimi ise tüplü televizyonlar yapıyorlar.

Dizüstü bilgisayar

Bilgisayarlar, evdeki elektrikli ev aletleri arasında ortalama elektrik tüketiminin yüzde 7,7’sini oluşturuyor. Dizüstü bilgisayarlar saatte 60 ile 90 watt elektrik kullanıyor. Tüketim, cihazdaki donanımlar ya da kullanım şekillerine göre artabiliyor. Örneğin oyun oynamak tüketimi artırıyor. Enerji sarfiyatını daha aza indirmek için ekran koruyucuyu devre dışı bırakmak, monitörün parlaklığını azaltmak gerekiyor.

Elektrikli ev aletleri ne kadar enerji tüketiyor, şarj aletleri

Oyun konsolu

Oyun konsolları en çok elektrik tüketen cihazlar arasında yer alıyor. Konsolların bir özelliği de bekleme modundayken bile saatte yaklaşık 23.3 watt harcıyor olmaları. Bu duruma tek çözüm, kullanılmadığı zamanlarda konsolu tamamen kapatmak. Prize takılı ama kapalı bir konsol saatte sadece 1 watt tüketiyor.

Şarj cihazları

Cep telefonları ve tabletlerin şarj cihazları, prize takılı oldukları zaman saatte yaklaşık 0.26 watt tüketiyor. Şarj edilen cihaz % 100 dolduğunda şarj bağlantısının kesilmesi tasarruf sağlıyor.

ELEKTRİKLİ ALETLERİN KULLANIMLARININ TL KARŞILIĞI NE KADAR

Elektrikli ısıtıcının kullanımı saatlik ortalama 1,06 TL’ye denk geliyor. Evde sık kullanılan diğer elektrikli aletlere baktığımızda ise, ütü saatte 1,78 TL, saç kurutma makinesi 1,56 TL, A+ bulaşık makineleri 1,30 TL, elektrik süpürgesi ise saatte 1,06 TL harcıyor.

A+ çamaşır makineleri saatte 0,64 TL, 52 inç LCD televizyonlar saatte 0,11 TL, büyük boy buzdolapları saatte 0,07 TL tüketiyor. En çok elektrik tüketen ev aletleri elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Peki bu aletleri nasıl tasarruflu kullanabiliriz? Elektrik tarifeleri karşılaştırma sitesi EnCazip, kış aylarında hem elektrik hem de doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor. 

Pratik Tasarruf Yöntemlerini Uygulayın Elektrik Faturalarınızı Azaltın

Evde hangi cihazların ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek bilinçli tüketimle enerjiyi verimli kullanarak önemli oranda tasarruf yapılabilir. EnCazip’in derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar ev içinde tüketilen toplam elektriğin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Alınabilecek ufak önlemlerle elektrik faturalarını hafifletmek mümkün.

Evlerde hangi cihazların veya hangi kullanımların ne kadar elektrik tükettiğini biliyor muydunuz? Bilinçli enerji kullanımı ve tasarruf için hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek faturaları hafifletmek mümkün. Artış trendinde olan elektrik fiyatlarından en az şekilde etkilenmek hem de tasarruf etmek için alınabilecek önlemleri elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip, tüketiciler için derledi.

Evin farklı alanlarında kullanılan aletler ve bunların tükettiği elektriğe göre farklı tasarruf önlemleri alınabiliyor. EnCazip’in derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor.

Ev geneline bakıldığında beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde

11 ile aydınlatmayüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma şeklinde devam ediyor. Özellikle sonbahar ayları için elektrik fiyatlarında artış beklenirken hem bu olası artışlardan etkilenmemek hem de tasarruf etmek için ’in önerileri şu şekilde:

Cihazları prizden çıkartın: Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman stand by konumunda bırakmak yerine tamamen kapatır veya prizden çıkartırsanız aylık elektrik faturanızdan en az yüzde 2 tasarruf edersiniz.

Tasarruflu beyaz eşyaları tercih edin: Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50’ye kadar tasarruf anlamına gelir.

Elektrik tedarikçinizi değiştirin: Elektrik tedarikçinizi değiştirerek ortalama yüzde 15 daha düşük fatura ödersiniz.

Mevsim koşullarına ayak uydurun: Evinizi kışın 19-21 derece, yazın 23-25 derece arasında tutarak daha verimli iklimlendirme yapmış olursunuz.

Evinize yalıtım yaptırın: Evde iyi bir yalıtım yapılması, kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş anlamına gelir. Çift camlı pencereler ve ısının kaçmasını önleyen önlemlerle tasarruf edilebilir.

Soğuktan korkmayın: Kışın en çok düşündüren kalem şüphesiz ki doğalgaz. Çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak da evdeki mevcut ısıyı verimli kullanma konusunda önemlidir. Evden çok uzun süre ayrılmıyorsanız, kombinizin yeniden çalışırken harcayacağı enerji göze alındığında, tasarruf açısından kombiyi 16 derecede bırakmanız tavsiye edilir.

Düşük derecede yıkayın: Beyaz eşyaların elektrik tüketiminde önemli bir yeri olduğundan bahsetmiştik. Bunu değiştirmek de elimizde. Örneğin 60ºC yerine 40ºC’de çamaşır yıkamak, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufu demek. Aynı şekilde, doğru yıkama programı seçimi de enerji, su tasarrufu ve daha uzun giysi ömrü sağlayacaktır.

Buzdolabı sıcaklığını ayarlayın: Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ile 7 derece arasında ayarlayın. Ayrıca dolabın arka kısmını havalandırılmış ve tozsuz tutmak gerekir, bu da enerji tasarrufu yapmayı sağlar. Bunun dışında buzdolabınızda ya da buzluğunuzda biriken buzları temizlemek önemli, zira 2mm kalınlığındaki bir buz tabakası enerji tüketiminin yüzde 10 oranında artmasına neden olur.

Mutfakta da tasarruf yapın: Yemek yaparken pişmesine 5 dakika kaldığında ocağı söndürebilirsiniz. Yemek mevcut ısıyla pişmeye devam eder. Küçük porsiyonlarda yemek pişirmek çabuk pişmesini sağlarken israfı da önler. Ayrıca fırın çalışır durumdayken kapağını açmak içerideki ısının yüzde 25’inin dışarıya çıkmasına neden olur.

Ampulleri değiştirin: Beyaz eşyalardan sonra en çok aydınlatmaya elektrik harcanıyor.

Geleneksel ampulleri düşük enerjili veya LED olanlarla değiştirmek daha az enerji harcamanızı sağlar. LED ampuller elektrik enerjisinin yüzde 90’ını ışığa çevirir, böylece ısınma ile kaybolan enerjinin oranı oldukça düşük olur. Bununla birlikte açık renk perde ve kumaş kullanarak gün ışığından maksimum fayda sağlarsınız. Ayrıca ampulleri ve lambaları temiz tutmak, tüketimde yüzde 20 oranında tasarruf getirir.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2021, 20:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER