banner2

Türkiye'ye S-400 yaptırımları bugün yürürlüğe giriyor

ABD'de eski başkan Donald Trump'ın giderayak açıkladığı S-400 yaptırımları yarın devreye giriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, kararın yarından itibaren uygulanacağını açıkladı.

Türkiye'ye S-400 yaptırımları bugün yürürlüğe giriyor
banner24

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Donald Trump döneminde Türkiye'ye uygulanma kararı alınan yaptırımların yarın (7 Nisan) yürürlüğe gireceğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı'na (SSB) ve kurumun Başkanı İsmail Demir dahil dört yetkilisine 'Rusya'nın savunma ve istihbarat sektörleriyle yapılan alışveriş' nedeniyle uygulanacak yaptırımların yarın yürürlüğe gireceği belirtildi.

KİMLERE, NE YAPTIRIM UYGULANACAK?

Buna göre, şu kişi ve kurumlara yaptırım uygulanacak:

* Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB),
* SSB Başkanı İsmail Demir,
* SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit,
* Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu
* SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz.

Yaptırımlar kapsamında SSB ABD'den ihracat lisansı alamayacak; insani durumlar haricinde ABD'den veya ABD'yle ilişkili finans kuruluşlarından kredi kullanamayacak. Ayrıca, listedeki kişilerin ABD'deki olası mal varlıkları dondurulup ve bu kişilere vize sınırlaması getirilecek.

GEREKÇE OLARAK NE GÖSTERİLDİ?

Açıklamada, yaptırımların 'SSB'nin 2 Ağustos 2017 ya da sonraki bir tarihte, bilinçli olarak, Rusya Federasyonu'nun savunma veya istihbarat sektörleri için veya bunların yararına çalışan bir şahısla önemli bir işlem gerçekleştirmiş olması' nedeniyle CAATSA kapsamında uygulandığı belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU 'İŞİN BİTTİĞİNİ SÖYLEDİK' DEMİŞTİ

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Türkiye'ye karşı CAATSA yasasını uygulamadığı için başkanlık seçimleri öncesi büyük baskı altında olduğu aralık ayında bu kararı almıştı. Joe Biden yönetimiyle ilk temaslarda da S-400'ler gündeme gelmiş, Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken'le geçen ay Brüksel'de yaptığı görüşmede "S-400'ü satın aldığımızı, işin bittiğini söyledik" demişti.

Öte yandan, Türkiye'nin Ekim 2020'de S-400 füzelerini denediği haberleri yayılmıştı. S-400'ler henüz aktive edilmiş durumda değil. Rusya ise Türkiye'ye ikinci bir satış daha yapılabileceğini söylüyor

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2021, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER