Ekonomik Bülten
2020-05-18 01:01:38

Covid 19 sürecinde KDV iadesi

Ahmet KAHRAMAN

18 Mayıs 2020, 01:01

 Covid 19 Sürecinde KDV İadesi

 Korona sürecinde maliye bakanlığı mücbir sebep kapsamına alınan (kanaatimce tüm mükelleflere uygulanmalıydı) mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla mart, nisan ve mayıs dönemlerine ait KDV beyannamelerinin beyan dönemlerini 27/07/2020 tarihine erteledi. Böylelikle bu süreçte yapılması gereken yerinde ve doğru bir uygulamada bulunmuş oldu. 

      İçerisinden geçmekte olduğumuz bu netameli günlerde bu uygulama gerek mükelleflere ve gerekse sayıları 120.000 ‘i çalışanlarıyla birlikte 1.000.000’ u bulan SMMM ve YMM meslek mensuplarına bir nebze nefes aldırdı.

      Ancak ihracatçı firmalarda birtakım sıkıntılara sebebiyet verdi. İhracat sektörünün gerek döviz kazandırıcı etkisi gerekse üretilen ürünlerin dış pazarlara satılması neticesinde üretim ve istihdama çok büyük katkısı bulunmaktadır. Bu sebeplerle bu sektörün üzerinde finansman yükü oluşturan KDV iadelerinin ivedilikle yapılması gerekmektedir. İlgili düzenleme KDV iadesi alan firmaların iadelerinin gecikmesi sonucunu doğurdu. Bu da zaten finansman sıkıntısı yaşamakta olan firmaların daha da fazla sıkıntıya düşmelerine sebebiyet verdi.

         Maliye Bakanlığı bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla 08/05/2020 tarihinde yayınlanan 32 nolu KDV uygulama tebliği ile mücbir sebep sürecinde KDV iadelerinin nasıl yapılaması gerektiğine dair düzenlemede bulundu.

Buna göre;

a) Mahsuben iade talepleri; 

1- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda olumsuzluk bulunmadığı tespit edilen tutarlar bakımından mahsuben iade talebi genel esaslara göre yerine getirilir. 

2- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın mahsuben iadesi; 

- HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %12,5’i oranında, 

- İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %25’i oranında, 

- HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranmayan iade taleplerinde % 50’si oranında, YMM raporu, vergi inceleme raporu veya teminat aranan iade taleplerinde ise bu tutarın % 120’si oranında 

teminat verilmesi halinde yerine getirilir. 

3- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda, yukarıda belirtilen sebep dışındaki, tespit edilen olumsuzluklara isabet eden mahsup talebi genel hükümler çerçevesinde değerlendirilir. 

b) Nakden iade talepleri; 

1- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda olumsuzluk bulunmadığı tespit edilen tutarlar bakımından nakden iade talebi genel esaslara göre yerine getirilir. 

2- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda, alım yapılan mükelleflerin (alt mükellefler dahil) mücbir sebep nedeniyle KDV beyannamesi vermemesi ve/veya Ba-Bs bildiriminde bulunmamasından kaynaklandığı tespit edilen olumsuzluklara isabet eden kısmın nakden iadesi; 

- HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %30’u oranında, 

- İTUS sertifikası sahibi mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın %60’ı oranında, 

- HİS ve İTUS sertifikası sahibi olmayan mükelleflerin iade taleplerinde, bu tutarın % 120’si oranında 

teminat verilmesi halinde yerine getirilir. 

3- KDVİRA sistemi tarafından yapılan sorgulama neticesinde üretilen kontrol raporunda ve vergi dairesince yapılan kontroller sonucunda, yukarıda belirtilen sebep dışındaki, tespit edilen olumsuzluklara isabet eden nakden iade talebi genel hükümler çerçevesinde değerlendirilir. 

Bu düzenleme sorunu çözecek mi?

    Yapılan bu düzenleme genel anlamıyla zaten mevzuatta mevcuttu. Kanaatimce yeterli olmayacaktır. Düzenlemeye şu ilaveler yapılsa sonuçlarının daha da iyi olacağı düşüncesindeyim.

1) KDV iade talebinde bulunan firmaların büyük bir çoğunluğu gerekli teminata sahip olmadığından talep edilen teminat mektubunu alamayacaklardır. Bu sebeple bu firmaların teminat mektubu talebinde gereken teminat KGF tarafından sağlanarak kolaylıkla teminat mektubu temin etmeleri sağlanmalıdır.

2) Mücbir sebep döneminde YMM inceleme oranlarının % 80’den % 50’ye düşürülmesi yoluna gidilebilir.

Yorumlar (1)

ahmet faruk kiziltoprak 4 Yıl Önce

çok güzel bir tespit diline sağlık kardeşim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.