Ekonomik Bülten
2020-05-07 23:24:53

Yeni bir başlangıç...

Ahmet KAHRAMAN

07 Mayıs 2020, 23:24

Yeni bir başlangıç…

 Geçmiş yıllarda yayınlanan Tercüman Gazetesi’nin çok güzel bir sloganı vardı;

Her sabah dünya yeniden kurulur, her sabah taze bir başlangıçtır.”

Bu ilk yazım ile bende yeni bir başlangıç yapacağım. İnşallah muvaffak olabilirim.

Ekonomi sözcüğünün; "oikia" (Yunanca: ev) ve "nomos" (Yunanca: kural) köklerinden gelir, "ev yönetimi" anlamındadır. Ekonomi ya da iktisat kelime anlamı olarak; bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerin tümü olarak tanımlanır. Ya da genel geçer ifadeyle kıt kaynakları maksimum kullanma sanatı olarak bilinir.

Kısaca ekonomi bireyden başlayıp, aile ekonomisi, yaşadığımız yerleşim yeri ekonomisi, ülke ekonomisi ve dünya ekonomisi olarak hayatımızın tüm alanlarını kapsamaktadır. Bu sebeple herkesin ilgi odağıdır.

 Ev ekonomisi yaparken gelir ve giderlerimizi denkleştirmeye özen gösteririz, hatta mümkünse gerek gelecek kaygısı ve gerekse kötü günler için bir miktar tasarruf etmeye çalışırız.

Ben kurumsal bir yapının ekonomi yönetimini hep bir bina yönetimine benzetirim, binanın ihtiyaçlarına göre herkes giderlere katılmak zorundadır. Gelir; toplanan aidatlar (vergiler), giderler; görevli giderleri (personel), binanın bahçe düzenlemesi (yatırım) bakım onarım giderleri (cari giderler) vs. gibi ihtiyaçları karşılamakta kullanılır. 

Üniversite yıllarında vergi hocamız bir anısını anlatmıştı, hayatım boyunca bunu hep kulağıma küpe ettim. Hocamız okulu bitirince kaymakamlık sınavlarına giriyor, yazılı sınavı geçiyor mülakata geliyor, mülakatta komisyondaki bir şahıs şunu soruyor:

 “Sen maliyecisin, neden kaymakam olmak istiyorsun”,

Hocamız şu cevabı veriyor; “Başarılı her yönetim olayının altında çok başarılı bir mali yapı yönetimi vardır”. Bu cümleyle sınavı kazanıyor.

Gerçekten de öyle hayatım boyunca yapmış olduğum tecrübeler bana şunu göstermiştir. Başarılı girişimcilerin hepsinde gözlemlediğim ortak özellikleri kabaca muhasebe bilgisine sahip olmaları ya da muhasebeye önem vermeleridir.

Bundan sonraki yazılarımda inşallah gerek mali ve gerekse vergisel konularda değerlendirmelerde bulunacağım.

Ekonomik bülten ailesi olarak bizler neler yapacağız, evrenselliğin yerelden geçtiği anlayışıyla öncelikle mikro ekonomik konulara değineceğiz. Bir yörenin veya bir sektörün ekonomik başarılarına yer vereceğiz. Örneğin ülkemizdeki halı sektörünü ele alacağız, bu sektördeki başarılı örneklere yer vereceğiz, sorunlarına değineceğiz.

Ekonomi her ne kadar teknik analizler gerekmekte ise de bu konulara kısmen değinmekle beraber genelde insan odaklı bir habercilik yapacağız. Haberlerimiz ve değerlendirmelerimizde başarılı girişimcilere çokça yer vereceğiz. Çünkü kalkınmanın temeli üretimden ve girişimcilikten geçmektedir.

           

Yorumlar (9)

Cengiz Çaparuşağı 4 Yıl Önce

Hayırlı olsun üstat sabırsızlıkla bekliyor olacağım yazılarınızı

Mustafa Özbay 4 Yıl Önce

Başarılar diliuorum. Güncel konularda bilgi ve birikiminizle önemli katkılar sağlayacağınızdan eminim...

CİHAN BÖYÜR 4 Yıl Önce

GAZİANTEP adına güzel bir dijital yayın olmuş.Meslektaşım dediğiniz gibi ekonomisiz yönetim olmaz yönetim ekonomiyle yönetilir.Para var güzel yönetim var çünkü yöneticiler para ile hizmet üretebilirler yoksa masalarından kalkamazlar.Kalemine sağlık kardeşim

Şaban Ergen 4 Yıl Önce

İşin ehlinden doyurucu bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

Mahmut ASLANGİL 4 Yıl Önce

Hayırlı olsun dayıcığım. Güzel bir giriş ile yeni dünya düzeninde ki ekonomiyi, ekonominin kalbinden birinden dinlemek çok heyecan verici olacak.

Adnan Gurbet 4 Yıl Önce

Ahmet kardeşim kalemine sağlık. Nice güzel yazılara inşAllah.

Şaban Çepik 4 Yıl Önce

Tebrikler. Güzel bir başlangıç olmuş.

Oğuzhan Erdem 4 Yıl Önce

devlet tarafından uygulanan maliye ve para politikasındaki gevşeme ve genleşmenin sonuç vermesi ve ekonominin artık kendi ayakları üzerinde durabilecek bir seviyeye gelmesi en büyük temennimizdir. bunun gerçekleşmemesi durumunda türkiye'yi bugüne kadar tecrübe etmediği kadar farklı ve içinden çıkılması zor bir süreç beklemektedir.

Mustafa mercan 4 Yıl Önce

Tebrikler elinize emeginize saglık

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.