banner2

15 soruda borç yapılandırması

Bu hafta tüm maddelerinin Meclis’ten geçerek yasalaşması beklenen yapılandırma düzenlemesiyle 4 milyona yakın vatandaşın 500 milyar liralık vergi, prim ve cezalarının ödenmesi konusundan af niteliğinde kolaylıklar sağlanacak. Milyonlarca kişinin elini rahatlatacak düzenlemeyle ilgili merak edilen detayları 15 soruda inceleyelim.

15 soruda borç yapılandırması
banner24

1- Yapılandırma hangi borçları kapsıyor?

  • Maliye’ye olan vergi borçları. 
  • Kredi Yurtlar Kurumu’na olan öğrenim kredileri (Burada yaklaşık 3.1 milyon kişi bulunuyor ve borç tutarı da 5.3 milyar lira). 
  • Motorlu Taşıt Vergisi (MTV). 
  • Trafik cezaları. 
  • Seçim, nüfus, askerlik para cezaları. 
  • Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş cezaları. 
  • Gümrük Bakanlığı’nca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları. 
  • SGK sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi. 
  • Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları. 
  • İl özel idarelerinin, asli ve fer’i amme alacakları. 
  • Belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları. 
  • Belediyelere olan su ve atık ücretleri. 
  • TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırma kapsamında olacak.

2-Hangi borçlar kapsam dışında?

2-Hangi borçlar kapsam dışında?

Adli para cezaları, üst kurullar tarafından, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, koronavirüsle mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.

3- Hangi tarih öncesini kapsayacak?

3- Hangi tarih öncesini kapsayacak?

31 Ağustos 2020 ve öncesindeki borçlar yapılandırma kapsamına girecek. İhtilaflı alacaklar ise kapsama girmiyor. Yapılandırma için yılın sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

4- Borç ödemeleri ne zaman başlıyor?

4- Borç ödemeleri ne zaman başlıyor?

Taksit ödemeleri başvuruların bitmesiyle başlayacak. Vergi ile ilgili borçlarda ilk taksit Ocak 2021, prim borçlarında ise Şubat 2021 tarihinde başlayacak.

5- Kaç taksit olacak?

5- Kaç taksit olacak?

Vatandaş borcunu taksitlendirmek isterse, borç az bir gecikme zammıyla 18 taksite kadar bölünecek. Ödemeler iki ayda bir yapılacak. Yani tüm ödemeler 36 ayda tamamlanacak.

6- Taksitler aksarsa yapılandırma bozulacak mı?

6- Taksitler aksarsa yapılandırma bozulacak mı?

Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.

7- Taksitle ödemede hangi farklar yansıtılacak?

7- Taksitle ödemede hangi farklar yansıtılacak?

  • Altı eşit taksit için (1.045)
  • l Dokuz eşit taksit için (1.083)
  • l 12 eşit taksit için (1.105)
  • l 18 eşit taksit için (1.15)

8- Daha önceki yapılandırma yasasından yaralanana yeni bir hak var mı?

8- Daha önceki yapılandırma yasasından yaralanana yeni bir hak var mı?

Daha önce yapılandırmaya katılanların kalan borçları yeni yasaya göre hesaplanarak yeni bir ödeme süreci başlatılacak. Daha önceki yapılandırmalarda hakkını kaybetmiş borçlular da, ödemedikleri tutarlar için başvuru yapabilecek.

9- Silinen geçmiş dönem cezalarının yerine hangi oranlar baz alınarak ekleme yapılacak?

9- Silinen geçmiş dönem cezalarının yerine hangi oranlar baz alınarak ekleme yapılacak?

Vergi, prim ve diğer borçlar yapılandırılırken, gecikme faizi veya gecikme zammı yerine yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) farkı hesaplanacak. Kasım 2016’dan sonra günümüze kadar olan dönemde aylık enflasyon yüzde 0.35 olarak kabul edilecek. Böylece Kasım 2016- Eylül 2020 arasındaki dönem için yüzde 16.1 enflasyon farkı uygulanacak.

10- Peşin ödemede ne gibi avantajlar var?

10- Peşin ödemede ne gibi avantajlar var?

Yapılandırılan borçların tamamı ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenirse gecikme faizinin yüzde 90’ı silinecek. Sadece yüzde 10’luk enflasyon farkı eklenecek.

11- Bağkur borçlusu <a href=Betkanyon için bir avantaj var mı?" data-src="https://i.pstimaj.com/img/75/700x0/5d679022ae298b2a7a0bf3ed.jpg" src="https://i.pstimaj.com/img/75/0x358/5d679022ae298b2a7a0bf3ed.jpg" />

11- Bağkur borçlusu için bir avantaj var mı?

Bu düzenlemenin sağladığı en önemli kolaylıklardan biri de Bağkur prim borçlularıyla ilgili. Yasa çıkınca, borçlu kişiler çok düşük bir farkla geçmiş dönem prim borçlarını düşük bir farkla kapatıp emekli olabilecek. Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi, muhtar, doktor, avukat, mühendis... Bu düzenleme, hepsi için bulunmaz bir fırsat sunuyor! 31 Aralık’a kadar başvuru şart.

12- GSS borçları nasıl hesaplanacak?

12- GSS borçları nasıl hesaplanacak?

GSS prim borcu olanlardan daha önce hiç gelir testine girmemiş kişilere 31 Mart 2021’e kadar süre tanınacak. Bu tarihe kadar gelir testine başvuran kişilere zorunluluğun doğduğu tarihten itibaren prim borcu çıkartılacak. Ancak kişi başına gelir 981 lira altındaysa prim borcu çıkarılmayacak. Ağustos ayı ve önceki aylara ait GSS prim borçlarının 30 Nisan 2021’e kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme faizi alınmayacak.

13- Spor kulüplerinin SGK'ya olan borçları nasıl yapılandırılacak?

13- Spor kulüplerinin SGK'ya olan borçları nasıl yapılandırılacak?

Özel idareler ve spor kulüplerine 72 aylık bir dönem verildi, bu kapsamda borçlarını 36 taksitte ödeyebilecekler. Belediyeler için 120 aylık bir ödeme planı öngörüldü.

14-Çiftçilerin borçları dahil mi?

14-Çiftçilerin borçları dahil mi?

Yapılandırmadan çiftçi ve orman köylüleri de faydalanabilecek. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden yararlanacak.

15- Üretici borcunu kaç yılda ödeyecek?

15- Üretici borcunu kaç yılda ödeyecek?

Çiftçilerin iki ay içinde başvurması halinde, ödenmeyen borçlara yüzde 3 faiz uygulanarak yapılandırma gerçekleştirilecek. Tarımsal krediler 5 yıl vadeyle yapılandırılacak ve ilki 2021 yılı Kasım ayında olmak üzere 5 eşit taksitle ödenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER