banner2

Anız dumanları, Batmanlılara kabus yaşatıyor.

Son günlerde komşu ilçeler Silvan ve Bismil’deki anız dumanları, Batmanlılara kabus yaşatıyor. Mısır hasadı sonrası tarlaların ateşe verilmesiyle ‘anız dumanları’ Batman’ın üzerine çöküyor. Binlerce korona, KOAH ve astım hastasının yanı sıra 600 binlik şehrin adeta oksijeni kesildi. Oda ve STK temsilcileri; “Önlem alınmazsa can kayıpları bile yaşanabilir” uyarısında bulunuyor

Anız dumanları, Batmanlılara kabus yaşatıyor.
banner24

ZİRAAT ODASI BAŞKANI AYDİŞ:

“ÇİFTÇİ ANIZ YANGININDAN UZAKLAŞMALI”

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş: “Eylül ayının ortaları ile Ekim’e kadar süren mısır hasadında çiftçilerin özellikle anız yangınlarından kaçınılması için uyarılarımız oluyor. Son yıllarda Vali sayın Hulusi Şahin’in desteğiyle Batman ile Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde anız yangınlarında ciddi bir düşüş var. Fakat Silvan ovasında yükselen dumanlar Batman’ın üzerini kaplıyor. Covid-19 salgının olduğu bir süreçte evlerinde karantinada olan hastalar ile astım hastaları nefes almakta zorlanıyor. Anız yangınları artık tarihe karışmalı.”

BORSA BAŞKANI GÜNEŞ:

“ANIZ YANGINI KARA BİR LEKEDİR”

Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş: “Anız yangınları ne yazık ki bu coğrafya için bir kara lekedir. Diyarbakır’ın özellikle Silvan ilçesinin ovasından yükselen anız dumanları Batman’ın üzerine her yıl bu dönemde karasaban gibi çöküyor. Diyarbakır Valiliği ile Tarım İl Teşkilatı’nın mısır hasadı sonrasında tarlasını ateşe veren çiftçilerle etkin mücadele yapması gerekiyor. Mısır tarlalarının yakıldığı yerleşim birimlerinden çok Batman anız dumanlarından etkileniyor. Toprağı verimsizleştiren ve topraktaki binlerce canlının ölümüne yol açan anız yangının son bulmasını istiyoruz.”

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI DOĞAN:

“ANIZIN TAHRİBATI BÜYÜK”

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan: “Mısır hasadı mevsiminde ne yazık ki bu manzarayla karşılaşıyoruz. Anız yakmak hem insanların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor hem de toprağı verimsizleştiriyor. Korona salgının olduğu bir süreçte özellikle çiftçilerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Astım ve nefes almakta güçlük çeken insanların şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Anızın toprak üzerinde tahribatı büyük.”

BATSO BAŞKANI KADİR DEMİR:

“ANIZ YANGINLARI BEZDİRDİ”

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Demir: “Komşumuz Diyarbakır özellikle Silvan ilçesindeki ovasından yükselen anız yangınlarının dumanı Batmanlıları bezdirdi. Geceleri anız dumanları yüzünden kapı ve pencerelerimizi açamaz durumdayız. Ekolojik dengeyi alt-üst eden, toprak altındaki canlıları tamamen yok eden anız yangınları yüzünden Pandemi döneminde evlerinde izole olan vatandaşlarımız nefes almakta zorlanıyor. İnsanların hayatlarını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok.”

ESNAF KEFALET KOOPERATİF BAŞKANI TAŞ:

“ANIZ YANGINLARI BÜYÜK TEHLİKE”

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Şevki Taş: “Mısır üreticisi artık anız yangınını terk etmelidir. Daha önce Batman ovasında anız yangınları vardı, çiftçi uyarılardan sonra terk etti. Şimdilerde Batman ovasında çtek bir anız yangını yok. Bir çok ilde olmayan anız yangınları son bulmalı. Çünkü gerek insanların sağlığı gerekse de tarlaya büyük tehlike olan anız yangınlarına, komşu İl Diyarbakır’daki Tarım teşkilatı da seyirci kalmamalı. Anız yakanlar hakkında ağır cezai işlemler yapılmalı.”

SES ŞUBESİ: “ANIZ YANGINLARI CİNAYETTİR”

SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, anız yangınların halk sağlığına yönelik cinayet olduğunu söyledi. Topkan’ın açıklaması şöyle: “Covid 19 salgını ile yüzlerce insanımızın hayatını kaybettiği, on binlerce insanımızın enfekte olduğu bir süreçte yakılan anızlar yeni ölümlerin de sebebi olacaktır. Covid 19 a karşı topyekûn bir mücadele verilirken, sağlıkçılar olarak anız yakanları uyarıyoruz. Batman’da binlerce kalp, tansiyon, astım, bronşit ve koah hastası bulunmaktadır. Bunlara bir de corona ya yakalanıp tedavi gören ve solunum destek cihazlarıyla evlerinde tedavi gören sayısız hasta eklenmiştir. Bu insanlarımızın yaşam haklarını tehdit eden, doğa ve çevre için büyük yıkım olan, milyarlarca hayvanın yakılma suretiyle ölümlerine neden olan anız yakılmasını, ‘bilerek ve tasarlayarak cinayet’ olarak değerlendirmekteyiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER